24-uurs bloeddrukmeting – Huisartsenpraktijk De Schans
Header afbeelding

24-uurs bloeddrukmeting

Uw bloeddruk schommelt gedurende de dag. De bloeddruk gaat bijvoorbeeld omhoog bij inspanning, sterke emoties of bij verandering van houding. Het kan zijn dat uw bloeddruk in de spreekkamer hoger is dan thuis. Door gedurende dag en nacht uw bloeddruk meerdere keren te meten, ontstaat een beter beeld van uw bloeddruk. De huisarts of praktijkondersteuner kan voor u daarom een 24-uursbloeddrukmeting afspreken.

Hoe werkt het?

Om uw arm krijgt u een manchet met daaraan vast een bloeddrukmeter. Het apparaat meet overdag elke 20 minuten uw bloeddruk en ’s nachts iedere 45 minuten. U kunt de bloeddruk zelf niet aflezen. Hiermee voorkomt u dat u (onbewust) de bloeddruk beïnvloedt. De bloeddrukmeter meet uw bovendruk en onderdruk en slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op. Het apparaat meet tegelijkertijd uw hartslag.

Waar moet ik op letten?

Op de dag van de meeting doet u gewoon wat u normaal ook zou doen.
Laat de bloeddrukmanchet de hele dag en nacht om uw arm zitten.
Draag bovenkleding waarvan de mouwen ruim vallen.
U mag niet douchen of baden.
Houd gedurende de meting uw arm stil.

De uitslag

s Morgens zet u de meter op de afgesproken tijd uit en geeft u de meter af aan de balie. De praktijkondersteuner zorgt dat de gegevens in uw dossier komen. U komt voor de uitslag terug op het spreekuur.