Longfunctieonderzoek – Huisartsenpraktijk De Schans
Header afbeelding

Longfunctieonderzoek

Wat is een longfunctieonderzoek?

Een longfunctieonderzoek (spirometrie) is een onderzoek waarbij een beeld wordt gegeven van de inhoud en gesteldheid van uw luchtwegen. Benauwdheidsklachten en langdurig hoesten kunnen redenen zijn voor uw arts om een longfunctieonderzoek af te spreken. Het longfunctieonderzoek wordt gedaan door de praktijkondersteuner en duurt ongeveer 40 minuten.

Onderstaande punten zijn in het belang van de kwaliteit van het onderzoek :

Geen knellende kleding dragen tijdens het onderzoek.
Medicatie gebruik: Gebruik twaalf uur vóór het onderzoek geen luchtwegverwijdende medicijnen.
Niet roken minimaal 4 uur voorafgaand aan het onderzoek.
Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan een meting begint.

Verhindering

Als u zich niet goed voelt (bijvoorbeeld griep, koorts of pijn) kan dit de meting nadelig beïnvloeden. Soms is het dan beter om, in overleg, het onderzoek uit te stellen. Neemt u hiervoor tijdig contact op met de praktijkassistente. Verkoudheid heeft nauwelijks invloed op een longfunctiemeting. Het is geen reden om het onderzoek te annuleren.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek wordt u op het volgende getest:

  • Uw longvolume: d.w.z. de hoeveelheid lucht die u maximaal kunt in- en uitademen.
  • De 1- secondewaarde: d.w.z het volume dat u in 1 seconde kunt uitademen.

U krijgt een mondstuk in uw mond en een klemmetje op uw neus. Het klemmetje op de neus zorgt ervoor dat er geen lucht door uw neus verloren gaat. U kunt gewoon door uw mond ademhalen. Het mondstuk wordt verbonden aan een meetapparaat dat de in- en uitademing registreert. De praktijkondersteuner geeft u aanwijzingen en uitleg over wat u moet doen.

Meestal krijgt u na dit onderzoek Ventolin (Salbutamol). Dit medicijn verwijdt de luchtwegen. Het inwerken van de medicijnen duurt ongeveer 10 minuten. Na het inwerken van het medicijn wordt het onderzoek herhaald en vergeleken met de meting vóór medicijninname. Hiermee kan het effect van het medicijn worden vastgesteld.

Na het onderzoek kunt u direct weer naar huis of uw werk.

De uitslag

De uitslagen worden vergeleken met een gemiddelde longfunctie die voor iemand van uw leeftijd, lengte en gewicht geldt. Als het onderzoek is verricht wordt er een afspraak gemaakt bij uw huisarts om de uitslag te bespreken.